Masculinia – Σημειώσεις
Σημειώσεις από την έρευνα για το Νέο 16ο Βιβλίο του Γιώργου Ντόβα!
Τεκνοποίηση
Προκειμένου να μπορέσει μια γυναίκα να μείνει έγκυος, τέσσερα μέρη του σώματος της πρέπει να λειτουργήσουν σωστά: ο εγκέφαλος, οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες και η μήτρα. Τη στιγμή της γέννησης της, κάθε γυναίκα περιέχει στις ωοθήκες της όλα τα ωάρια που θα έχει ποτέ. Υπάρχουν περίπου δύο εκατομμύρια ωάρια στις ωοθήκες κατά τη γέννηση. Από αυτά, μόνο 300.000 έως 500.000 θα επιβιώσουν μέχρι την εφηβεία και την έναρξη της περιόδου. Από κει και έπειτα, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών θα εκφυλιστεί και μόνο 400 με 500 από τα ωάρια αυτά θα καταφέρουν να απελευθερωθούν με σκοπό τη γονιμοποίηση τους κατά την ωοθυλακιορρηξία. Αυτός ο αριθμός απλά προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του αριθμού των κύκλων ανά έτος (12) και τον αριθμό των ετών που μια γυναίκα είναι γόνιμη (περίπου 40). Τα ωάρια στις ωοθήκες περιέχονται και αναπτύσσονται μέσα σε μικροσκοπικές κυστούλες που περιέχουν υγρό, τα ωοθυλάκια.
Κάθε μήνα λοιπόν, σε μια γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας, η υπόφυση, ένας αδένας που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου, στέλνει ένα σήμα στις ωοθήκες που σκοπό έχει να διεγείρει τα ωοθυλάκια να αναπτυχθούν. Το σήμα αυτό δεν είναι άλλο από την ορμόνη που ονομάζεται θυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH). Αυτή είναι και η ορμόνη τα επίπεδα της οποίας μετράμε την 2η με 5η ημέρα του κύκλου. Υπό την επίδραση της FSH, μια ομάδα ωοθυλακίων (που το καθένα από αυτά περιέχει κι ένα ωάριο) αρχίζει να αυξάνεται, όμως από την πέμπτη κιόλας ημέρα του αναπαραγωγικού κύκλου έχει ήδη επιλεγεί το ένα και μόνο κυρίαρχο ωοθυλάκιο, αυτό δηλαδή που θα οδηγηθεί σε ωοθυλακιορρηξία και θα απελευθερώσει το ώριμο για γονιμοποίηση ωάριο. Αυτό το κυρίαρχο ωοθυλάκιο μπορεί να είναι είτε στη δεξιά ωοθήκη, είτε στην αριστερή και η ωοθυλακιορρηξία συμβαίνει πάντα τυχαία, δηλαδή όχι απαραίτητα εναλλάξ.
Καθώς μεγαλώνει, το ωοθυλάκιο παράγει μια σημαντική στεροειδή ορμόνη που ονομάζεται οιστραδιόλη. Η οιστραδιόλη είναι υπεύθυνη για την πάχυνση της εσωτερικής επένδυσης της μήτρας, δηλαδή του ενδομητρίου , σε αναμονή της πιθανής εμφύτευσης του εμβρύου. Μετά την ωορρηξία, πάχος ενδομητρίου 8-13 χιλιοστά θεωρείται φυσιολογικό και ικανό να στηρίξει μια πετυχημένη εμφύτευση. Το πάχος αυτό, το μετράμε υπερηχογραφικά, στο δεύτερο μισό του κύκλου στα πλαίσια διερεύνησης της γυναικείας γονιμότητας.
Μέχρι τα μέσα του κύκλου, το κυρίαρχο ωοθυλάκιο θα έχει αυξηθεί σε διάμετρο 20 έως 22 χιλιοστά. Τότε ο εγκέφαλος, ξανά από την υπόφυση, απελευθερώνει μια δεύτερη ορμόνη, που ονομάζεται ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH). Η απελευθέρωση της LH είναι το έναυσμα που επάγει την ωοθυλακιορρηξία. Έτσι, 36 ώρες μετά την απότομη αύξηση της LH, το ωοθυλάκιο απελευθερώνει ένα ώριμο ωάριο.